V lesích již rostou dubové hřiby, o něco dříve než obvykle

Milovníci hub již mohou vyrazit do lesů s košíky. Podle mykologů se již v lesích objevily první dubové hřiby. V porovnání s předchozími sezonami je to přitom o něco dříve, než obvykle. Z lesů na Přerovsku si již například nosí první suchohřiby, kozáky či holubinky. ČTK to dnes řekl přerovský mykolog Jiří Polčák.

Plné koše domů sice lidé nepřinesou, na houbovou polévku či smaženici si ale znalí houbaři prý určitě nasbírají. "První dubové hřiby jsme našli v lesích už před 14 dny. Lidé to ještě nevěděli, v lesích tak nebyl takový boom, což nám vyhovovalo. Smáli jsme se tomu, kdy na to lidé přijdou," uvedl mykolog Polčák.
 
V lesích se tak již nyní podle něj objevuje hřib dubový, hřib koloděj, hřib kovář, kozák topolový, suchohřib žlutomasý a plstnatý či křemenáč osikový. V lesích je k vidění i poměrně dost holubinek. "Ve velkém roste i pekárka, což je jedovatý druh žampionů. Neznalí houbaři to berou, otravy jsou sice lehké, ale k jídlu je to nevhodné," podotkl Polčák. Sám už si z prvních letošních pravých hřibů stihl udělat i dobrou smaženici. "Maso je sice maso, ale první hříbky si uděláme vždycky k jídlu," usmál se mykolog.
 
Dubové hřiby se přitom v lesích ještě setkávají s posledními jarními houbami jako je například čirůvka májovka. Podle odborníků tak v lesích nejznámější vyhledávané hřiby letos vyrostly o něco dříve, jejich růst však nyní zpomaluje současné chladné počasí.
 
Lidé, kteří do lesů zajít nestihnou, si mohou počkat až na hlavní houbařskou sezonu. Ta vypukne až v srpnu a září.
 
zdroj: ČTK