Právě se nacházíte:

Průvodce vajíček

Bio, farmářská, z podestýlkového chovu, od souseda... Zkrátka není vejce jako vejce, a s blížícími se Velikonocemi vám může přijít vhod takový malý průvodce. Zjistíte, že farmářské nemusí znamenat kvalitní, a naučíte se vejce skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.

I když o Velikonocích mají většinou všichni vajec až nad hlavu, pravdou je, že vejce jsou z výživového pohledu velmi hodnotnou potravinou. Najdeme v nich bílkoviny, esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny, vejce obsahují také selen, zinek, železo a draslík, vitamin B a D.

Konzumace vajec pomáhá bojovat se srdečními a cévními chorobami, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, podporují imunitu a příznivě působí na nervový systém. 

To, v jakých životních podmínkách nosnice žijí, je už několik let velkým tématem na mezinárodni úrovní. I proto od roku 2027 začne platit zákaz klecových chovů, na který se producenti postupně připravují. Řada obchodů už vejce z klecových chovů neprodává – online supermarket Košík je vyřadil jako jeden z prvních v Česku.

A jak poznat, odkud kupované vejce pochází? Pomůže základní číselné označení. Trojka patří zmiňovaným vejcím z klecových chovů, pod dvojkou najdeme nosnice v halách a jednička značí vejce pocházející od slepic z volného chovu. Nula na skořápce nám pak dává jistotu, že vejce je produktem ekologického zemědělství, kde slepice žijí v dostatečném prostoru a jejich krmivo pochází z ekologického zemědělství.

„Česká legislativa nezná termíny jako ‚farmářské‘ nebo ‚sedlácké‘, proto bychom se nejen při nákupu vajec neměli nechat zlákat těmito popisky na obalech, případně zelenými ‚přírodními‘ krabičkami. Skutečnou informaci o původu vajec nám dají jedině kódy na skořápce,“ upozorňuje Magdalena Zawadzka specialistka vajec a mléčných, chlazených potravin z online supermarketu Košík.cz.

Cena vajíček, stejně jako u celé řady jiných potravin, šla v posledních měsících nahoru. Přesto ve srovnání s rokem 2023 nakoupíme vajíčka o 10 až 15 % levněji. Pokud chcete při nákupu ušetřit, ale zároveň nechcete kupovat vejce od nosnic žijících v klecích, zkuste privátní značky. Najdete je ve většině kamenných i online obchodů a za výhodnou cenu si nakoupíte vejce na velikonoční pečení i výslužku pro koledníky. A pokud plánujete Velikonoce opravdu ve velkém, tak také nakupujte ve velkém – v sekcích, kde se s větším počtem koupeného zboží snižuje cena za jeden kus (často označované jako více za méně, multibuy nebo multikup).

Pokud se rozhodnete vyřešit velikonoční nákupy online, nemusíte se bát, že vajíčka nepřežijí cestu – kurýři na ně mají speciální sekci a je pravděpodobné, že vajíčka dovezou v lepším stavu, než kdybyste je sami lovili po nákupu z kufru. A i kdyby se stalo, že nějaké vajíčko bude rozbité, můžete nákup na jedno kliknutí v aplikaci reklamovat.

Přinesli jste si z obchodu krabičku vajíček? Nezapomeňte je obratem uložit do ledničky, kde je skladujte špičkou dolů. Vejce nikdy nemyjte, abyste neporušili ochranný film na povrchu a nezkrátili jejich životnost. Dobře skladované vajíčko by za vhodných podmínek mělo od data snůšky vydržet minimálně 28 dní.

„Pokud se vám sešlo více čerstvých vajíček, můžete vyzkoušet metodu našich babiček – ty nakládaly vejce do vodního skla, roztoku křemičitanu sodného s vodou, kde jim vydržely až rok,“ dodává Magdalena Zawadzka z Košík.cz.

Pokud si nejste jisti, které vajíčko v ledničce byste měli spotřebovat dříve, zkuste jednoduchý test. Vejce ponořte do sklenice s vodou, a pokud klesne ke dnu, je čerstvé. Starší vajíčka v sobě mají více vzduchu, proto se snadněji vznášejí.

Tip: Nechcete si zkazit pečení „pukavcem“? Nikdy nerozklepávejte vajíčko rovnou na pánev nebo do těsta – nejprve si bokem ověřte, že jste nepoužili zkažené.

Vejce jsou jedním z hlavních symbolů Velikonoc, představují nový život i vzkříšení. Odkud se ale vzalo barvení vajec, které je oblíbenou tradicí? Vejce barvili již staří Egypťané, ovšem v novodobé historii barvy na vejcích pomáhaly především rozlišit jednotlivé snůšky – v době půstu totiž byl vajec přebytek.

Vejce se nejprve barvily červenou, brzy se však přidaly i další odstíny – zlatá, zelená či modrá. Barvení za pomoci umělých barviv k nám však přišlo až v 19. století, do té doby lidé využívaly přírodní cesty. A k nim se vracíme i dnes. Víte, jak dosáhnout krásných odstínů za pomoci toho, co najdeme doma v kuchyni?

Modrá – nálev z červeného zelí
Žlutá – kurkuma
Hnědá – cibulový nálev
Červená – nálev z červené řepy
Zelená – špenát