Češi si na platbu za dopravu zvykli, cení si svého času

Dovážku dobrého oběda či chutné večeře ještě před pár lety využíval jenom malý zlomek populace. V posledních letech se stala trendem a nyní se již jedná o téměř běžnou záležitost. A to nejenom v Praze, ale i v dalších městech v Čechách a na Moravě. Potvrzuje to také jednička na trhu v rozvozu jídel, služba DámeJídlo.cz, která hlásí kontinuální nárůst využití svých služeb.  

„Viditelným trendem je, že stále více lidí si objednává obědy, protože chtějí kvalitní jídlo a zároveň ušetřit čas,” prozrazuje ředitel DámeJídlo.cz Jan Matějů. „To samé platí večer, kdy si lidé chtějí odpočinout nebo nemají z různých důvodů možnost si chutné jídlo připravit,” dodává Jan Matějů.

Nakupování na internetu, online platby i bezkontaktní placení jsou svého času zcela nové fenomény, na které si Češi velmi rychle zvykli. Stejně tak si zvykají i na platbu za dopravu. Ať už se jedná o nový telefon, sušičku, nákup z online supermarketu nebo oběd z oblíbené restaurace. Stále raději platí cenu, která je často nižší než jízdné do obchodu a zpět, a to nepočítáme cenu času stráveného na cestě.

„Trend nových služeb směřuje jednoznačně k šetření času, který pak můžeme věnovat tomu, co máme rádi. Rozhodně už není třeba si kvůli pořízení něčeho, co potřebujeme, plánovat dlouhé cesty do obchodů či restaurací,“ říká Jan Matějů z DámeJídlo.cz.

A jaké jsou další důvody rostoucí popularity dovážkových služeb? U dovozu jídla z restaurací je to, kromě výše zmíněných důvodů také bohatý výběr kuchyní a typů restaurací, garance služeb a spokojenosti zákazníka nebo také změna vnímání a chování populace. 

„Z našich průzkumů víme, že u zrodu naší služby měla část našich zákazníků psychologický problém s cenou dovážky, která činí u velké části restaurací okolo 50 Kč. Ale v poslední době si čím dál více zákazníků uvědomuje, že padesát korun není vysoká částka, ve srovnání s tím, co za ni dostává. Pokud by si pro jídlo jeli tramvají nebo taxíkem, nebo si jídlo dali v restauraci, utratí daleko více. Takže padesátikoruna byla a možná pro někoho stále je, spíše psychologickou bariérou. Pokud bereme v potaz výše uvedené a také to, že často si domů či do firmy jídlo objednávají dva, tři nebo čtyři lidé najednou, tak se ta částka za službu dovozu poměrově na jedno jídlo ještě výrazně sníží. A pak opravdu není co řešit,” dodává Jan Matějů z DámeJídlo.cz.