Plné koše domů sice lidé nepřinesou, na houbovou polévku či smaženici si ale znalí houbaři prý určitě nasbírají. "První dubové hřiby jsme našli v lesích už před 14 dny. Lidé to ještě nevěděli, v lesích tak nebyl takový boom, což nám vyhovovalo. Smáli jsme se tomu, kdy na to lidé přijdou," uvedl mykolog Polčák.
V lesích se tak již nyní podle něj objevuje hřib dubový, hřib koloděj, hřib kovář, kozák topolový, suchohřib žlutomasý a plstnatý či křemenáč osikový. V lesích je k vidění i poměrně dost holubinek. "Ve velkém roste i pekárka, což je jedovatý druh žampionů. Neznalí houbaři to berou, otravy jsou sice lehké, ale k jídlu je to nevhodné," podotkl Polčák. Sám už si z prvních letošních pravých hřibů stihl udělat i dobrou smaženici. "Maso je sice maso, ale první hříbky si uděláme vždycky k jídlu," usmál se mykolog.
Dubové hřiby se přitom v lesích ještě setkávají s posledními jarními houbami jako je například čirůvka májovka. Podle odborníků tak v lesích nejznámější vyhledávané hřiby letos vyrostly o něco dříve, jejich růst však nyní zpomaluje současné chladné počasí.
Lidé, kteří do lesů zajít nestihnou, si mohou počkat až na hlavní houbařskou sezonu. Ta vypukne až v srpnu a září.
zdroj: ČTK